Składniki:
pierś kurczaka, szklanka soku jabłkowego, pietruszka, papryka, serki ziołowe (5 trójkątów), 6 ziemniaków, cebula, czosnek, sos sojowy ostry, przyprawa do kurczaka, 2 łyżki śmietany do zupy 12%, mąka, oliwa, kostka rosołowa
Jak przyrządzić?
Kurczak:Pierś czyścimy, porcjujemy na kotlety (każdą pierś dzielimy na 3 kawałki) i bijemy na kotlety o ok. 1 cm grubości. Radzę ubijać przez folię lub reklamówkę, żeby nie poszarpać mięsa. Ubite kotlety przyprawiamy obficie przyprawą do kurczaka, pieprzem i sosem sojowym, można posolić. Przykrywamy i wkładamy do lodówki. Kuczaka radzę przyrządzić dzień wcześniej, wtedy jest naprawdę aromatyczny.Po wyjęciu piersi z lodówki obtaczamy w mące i układamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy, lekko rumienimy z obu stron i polewamy szklanką soku jabłkowego. Po ok. 5 minutach dodajemy czosnek pokrojony w słupki i pietruszkę. Tak powinno się dusić ok 10 minut. Kotlety wyjmujemy na deskę i kroimy w kostkę. Sosu z patelni nie wylewamy, będzie potrzebny!Zupa:W dużym garnku gotujemy wodę z kostką rosołową, pokrojoną w kostkę papryką, ziemniakami i drobno posiekaną cebulką. Gdy wszystko troszkę zmięknie, dodajemy pokrojonego kurczaka i sos z patelni. Po ok. 5 minutach dodajemy serki (bierzemy głęboką łyżkę, do niej wkładamy serek i rozrabiamy z gorącą zupą za pomocą widelca). Wszystko powinno się ładnie wymieszać, dodąc śmietankę, przyprawić wedle uznania, doddać pietruszkę i gotowe! Smacznego!
Jak podawać?
Z bułeczkami:)
Uwagi:
Kurczak może być osobnym daniem, jest to przepis zaczerpnięty z -(Nie)winnej piersi - Zielonogórzanki. Naprawdę pyszna rzecz! Polecam jako kurczaka inaczej!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | dużo:) |
Kaloryczność | średnia, najbardziej kaloryczne są serki |
Autor | tuśka |