Składniki:
Makaron spaghetti (opakowanie 500 g), mięso mielone 400-500 g (mieszane lub wołowe), 4-5 średnich pomidorów świeżych (lub puszka pomidorów w sosie własnym), 2-3 średnie cebule, 300 g pieczarek, przyprawy: sól lub vegeta, pieprz, słodka papryka, oregano, do dekoracji bazylia (najlepiej świeża), oliwa z oliwek lub olej do smażenia, można dodać także gotowy fix do spaghetti, ser żółty 100 g do posypania, najlepiej parmezan (ale może być gouda lub salami)
Jak przyrządzić?
Sos:Cebule pokroić w kosteczkę, pieczarki grubiej i podsmażyć na oleju ok. 10 min. Gdy będą gotowe, ściągnąć i przełożyć do miseczki, na tej samej patelni podsmażyć doprawione mięso. Gdy będzie gotowe, dołożyć do niego pieczarki z cebulą. Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić i wrzucić na patelnię, sos powinien gotować się ok. 45 min na średnim ogniu. Trzeba uważać, by sos się nie przypalił, można dolać do niego kilka łyżek przegotowanej wody. W miarę gotowania należy go przyprawiać do smaku. Włosi dodają troszkę czerwonego wina wytrawnego lub koniaku (20 ml) do smaku.Makaron:Makaron ugotować al dente (na półtwardo), w osolonej wodzie, ja zawsze jeszcze dodaję łyżkę oliwy z oliwek, by się nie skleił. Polać go sosem, posypać startym serem, listkami bazylii i... Smacznego!
Potrzebne przybory:
Te same co zawsze do spaghetti.
Jak podawać?
W półgłębokim półmisku, posypanym bazylią lub oregano.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Claudyna |