Składniki:
makaron spaghetti,
mielone mięso drobiowe (albo wołowe, jak ktoś woli),
słoiczek koncentratu pomidorowego,
1 średni pomidor,
1 duża cebula,
oregano, bazylia, zioła prowansalskie (mogą być suszone),
słodka papryka, ostra papryka, chili (z torebki),
sól, pieprz,
keczup,
żółty ser
Jak przyrządzić?
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować al dente. W tym czasie pokroić cebulę w krążki i podsmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć mięso. Dodać koncentrat pomidorowy i zioła (ilość zależy od tego, co kto lubi. Ja wsypuję ogółem coś koło 3/4 torebki :P). Gdy cebulka będzie brązowawa, dorzucić ją do mięsa. Dosypać po jakiejś łyżeczce słodkiej i ostrej papryki i naprawdę z umiarem pieprzu i chili. Sparzyć i pokroić pomidora, dorzucić go do sosu i chwilę smażyć. Skosztować i jeśli będzie zbyt pikantny albo za mało "sosowaty", dolać keczupu. Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać startym serem. Smacznego =]
Potrzebne przybory:
jakaś duża patelnia (najlepiej teflonowa),łopatka do mieszania
Uwagi:
Sos ciągle mieszać!Całe opakowanie makaronu to zdecydowanie za dużo. Na 3 porcje wystarczy 3/4.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | kicia |