Sałatka Uli (autor punia)

Przepis kulinarny

Składniki:

dla 2 osób:
3 jajka,
1 puszka tuńczyka w oleju,
1 mała puszka kukurydzy,
5-8 dag żółtego sera,
majonez,
1 cebula czerwona,
cebulka dymka lub szczypior

Jak przyrządzić?

Jajka gotujemy na twardo i studzimy, po czym białka ścieramy na grubej jarzynowej tarce, a żółtka rozdziabujemy widelcem bardzo drobno. Tuńczyka otwieramy i umieszczamy zawartość puszki na sitku, żeby obkapał. Ser trzemy na grubej tarce, cebulę kroimy jak najdrobniej. W naczyniu, w którym będziemy sałatkę podawać, kładziemy warstwowo białka jajek, ser, cebulę, tuńczyka rozdrobnionego, kukurydzę, majonez i potem drugą taką samą warstwę (czyli za każdym razem wszystkiego po pół). Po 2 warstwach na górę sypiemy żółtka jajek i szczypiorek pokrojony drobniutko.Sałatka powina być jak najbardziej puszysta, więc do krojenia i tarcia trzeba się przyłożyć dla własnego dobra :-)

Uwagi:

Można jeść samą sałatkę i wtedy będzie zdrowiej i dietetyczniej, a można przegryzać chrupiącą bagietką z masłem lub bez. Do tego białe lub różowe winko, dobrze schłodzone, mniammm

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Autorpunia

Sałatka Uli (autor punia): Podobne przepisy

Sałatka Uli (autor punia): wypróbuj również

Powiązane Tematy