Składniki:
dla 2 osób:
3 jajka,
1 puszka tuńczyka w oleju,
1 mała puszka kukurydzy,
5-8 dag żółtego sera,
majonez,
1 cebula czerwona,
cebulka dymka lub szczypior
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo i studzimy, po czym białka ścieramy na grubej jarzynowej tarce, a żółtka rozdziabujemy widelcem bardzo drobno. Tuńczyka otwieramy i umieszczamy zawartość puszki na sitku, żeby obkapał. Ser trzemy na grubej tarce, cebulę kroimy jak najdrobniej. W naczyniu, w którym będziemy sałatkę podawać, kładziemy warstwowo białka jajek, ser, cebulę, tuńczyka rozdrobnionego, kukurydzę, majonez i potem drugą taką samą warstwę (czyli za każdym razem wszystkiego po pół). Po 2 warstwach na górę sypiemy żółtka jajek i szczypiorek pokrojony drobniutko.Sałatka powina być jak najbardziej puszysta, więc do krojenia i tarcia trzeba się przyłożyć dla własnego dobra :-)
Uwagi:
Można jeść samą sałatkę i wtedy będzie zdrowiej i dietetyczniej, a można przegryzać chrupiącą bagietką z masłem lub bez. Do tego białe lub różowe winko, dobrze schłodzone, mniammm
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | punia |