Makowiec na Wigilię - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Masa makowa
Mak 50 dag,
Miód prawdziwy ¾ szklanki,
1 Duża pomarańcza obrana,
Skórka z 2 lub 3 pomarańczy,
1 Olejek migdałowy,
Cukier biały 15 dag,
Masło 12 dag,
Cukier waniliowy 2 szt.,
Zmielone włoskie orzechy 10 dag,
Zmielone migdały 10 dag,
Rodzynki 15 dag,
Rum lub koniak,
Białko z 3 jaj,
Ciasto drożdżowe
Mąka pszenna koniecznie przesiana! 50 dag
Cukier biały 20 dag,
Masło 10 dag,
Żółtka 3 szt.,
Jajo całe do smarowania 1 szt.,
Drożdże 4 dag,
Mleko ¼ l,
Sól szczypta,
Masło do smarowania pergaminu,

Jak przyrządzić?

Przygotowanie maku12 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem, mak umyć, opłukać i zalać wrzącą wodą. Następnie gotować mak przez 30 min na małym ogniu. Także przygotuj rodzynki 12 godzin wcześniej, zalej rodzynki rumem lub koniakiem (rodzynki napęcznieją, ale jak nie masz rumu lub nie lubisz alkoholu, można zalać następnego dnia przed robieniem zwykłą ciepłą wodą ). Następnego dnia rano mak osączyć na sitku i zemleć razem z jedną dużą obraną ze skórki pomarańczą w maszynce, najlepiej elektrycznej (ręczną naprawdę trzeba dużo siły mieć, żeby to zmielić) minimum 3 razy, a najlepiej 4 (mak jest wtedy dobrze rozdrobniony i nie lata przysłowiowo po zębach). W rondlu rozgrzać masło na małym ogniu, dodaj bardzo drobno posiekaną skórkę pomarańczy (dobrze wyskórowaną z białej błony), podsmaż na wolnym ogniu ok. 3-4 min, następnie dodaj miód, cukier waniliowy, olejek migdałowy i smaż dalej wszystko razem następne 3-4 min. Dodać zmielone orzechy i migdały, mak, cukier. Smażyć masę ok. 15-20 minut, mieszając, aby się nie przypaliła. W czasie smażenia ubij białka na sztywną pianę i pod koniec smażenia dodaj do masy. Dobrze wymieszaj (proponuje użyć ręcznego elektrycznego miksera). Na koniec dodać odsączone na sitku rodzynki i wymieszaj już drewnianą łyżką (absolutnie nie mikserem, bo nie będzie widać rodzynek) z masą makową. Odstaw na bok masę makową do przestygnięcia i w tym czasie zrób ciasto drożdżowe. W czasie robienia ciasta drożdżowego przemieszaj w wolnej chwili 2-3 razy masę, żeby nie była zbyt gorąca później przy nakładaniu na ciasto drożdżowe. Przygotowanie ciasta drożdżowegoPrzy pieczeniu ciasta ważną rzeczą jest temperatura pomieszczenia kuchni, w której ciasto będziemy wykonywać. Temperatura powinna mieć minimum 25 stopni w kuchni, a więc będzie to ciepłe pomieszczenie. Proponuję więc, zanim zaczniesz robić ciasto, włącz piekarnik w kuchni już podczas przygotowywania masy makowej i postaraj się, aby w pomieszczeniu kuchni było ciepło od 25 do maks. 36 stopni. Nie wychładzać pomieszczenia w czasie robienia ciasta. Nie należy nawet rozpoczynać ciasta, dopóki nie będzie właściwej temperatury w kuchni. Składniki do ciasta takie jak: mąka, jaja, drożdże, cukier, powinny być wystawione w kuchni wcześniej co najmniej 12 godzin przed rozpoczęciem pracy i mieć równą temp. Drożdże koniecznie świeże zasyp 3-4 łyżeczkami cukru i wymieszaj razem. Pod wpływem cukru drożdże staną się po chwili płynne, dodaj wtedy ok. 10 dag przesianej mąki i zalej ciepłym mlekiem o temp. 36-39 stopni, tak żeby zrobiła się masa o gęstości kwaśnej śmietany. Rozczyn nie może być zbyt rzadki ani też zbyt gęsty. Mleko, którym będziesz zalewać mąkę z drożdżami, nie może być zbyt gorące, jest to bardzo ważne, ani za zimne. Temperatura mleka powinna mieć ok. 36 stopni. Nikt raczej nie będzie się termometrem bawić, więc proponuję prosty sposób stwierdzenia, jaka jest temp. mleka. Krótko mówiąc, ciało człowieka także ma 36 stopni, może to zabrzmi nieciekawie, ale wsadź palucha do mleka i sam określ, czy jest za gorące, czy zimne, jeżeli jest równe temp. twojego ciała, to mleko jest ok. Tak sporządzony rozczyn postaw w pobliżu piekarnika i przykryj czystą ścierką na ok. 20-25 min., aż rozczyn zwiększy swoją objętość o 100%. Podczas wyrastania absolutnie nie ruszaj ciasta, dlatego wcześniej umieść je w pobliżu piekarnika, ale w miejscu, gdzie nie będzie ci przeszkadzać w poruszaniu się po kuchni. W czasie gdy rozczyn ciasta wyrasta, utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę (proponuję mikser wkład szklany do koktajli z nożykami, najpierw żółtka, dosyp cukier i masz białą puszystą masę). Gdy rozczyn dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dodać utarte na puszystą masę żółtka z cukrem (masa jajeczna wprowadza pewną ilość płynu, stąd zużycie mleka jest ograniczone do podanej normy) , dodać szczyptę soli (bardzo ważne, nie zapomnieć!!!, sól to składnik między innymi spulchniający, ale także przyśpiesza reakcje chemiczne w cieście) i stopniowo dodawać resztę przesianej mąki oraz resztę pozostałego mleka. Ciasto niestety jest dosyć gęste i ręcznie się ciężko wyrabia, sugeruję więc wykorzystać do wyrabiania ciasta w sposób ręczny bardzo silnego faceta albo robot kuchenny, ale uwaga, musi być to profesjonalny robot o dużej mocy potrafiący wyrabiać gęste ciasta, posiadający mieszadło hakowe. Ręczne małe roboty typu mikser Zelmer prędzej się spalą, niż coś dobrze wyrobią. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, gładkie lub odchodzi dobrze od ręki, dodajemy dopiero na koniec stopione masło, jest to bardzo ważne. Wcześniejsze dodanie masła do ciasta hamuje pęcznienie białek mąki i utrudnia ciastu nadanie elastyczności. Dłuższe wyrabianie ciasta z tłuszczem w ciastach drożdżowych powoduje, że ciasto traci smak, a także robi się dosyć twarde po upieczeniu lub jak to niektórzy określają, jest gumowe. Dlatego proszę nie dodawać tłuszczu na samym początku przy wyrabianiu ciasta. Po dodaniu masła wyrabiamy jeszcze ciasto, ale już krótko, tylko aby się dobrze połączyło z ciastem i odstawiamy znowu do wyrośnięcia, przykrywając czystą ściereczką na ok. 20-25 min. W tym czasie przygotować stolnicę, a także wysmarować można papier lub folię aluminiową na makowce. Jeśli makowce mają być długie i wąskie, ciasto i mak należy podzielić na dwie części. Każdą struclę zawinąć w natłuszczoną folię, zostawiając na końcach około 7-8 centymetrów pustej folii. Strucelki rosną wtedy wzdłuż i mają ładny kształt. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie większe lub na trzy części mniejsze (osobiście sugeruję trzy mniejsze). Masę maku także podzielić tak samo. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta, rozbić jedno całe jajko, roztrzepać i posmarować pędzelkiem rozwałkowany dosyć cienko ok. 3-4 milimetry prostokąt. Nałożyć na ciasto masę makową, powinna być ciepła, ale nie za gorąca, temp. już wiesz, jak sprawdzić (dla przypomnienia akcja palec), rozsmarować równo na całej powierzchni. Zawinąć ciasno wzdłuż brzegu, wyłożyć na posmarowany papier pergaminowy. Posmarować z powrotem jajkiem cały uformowany makowiec i przekłuć cienkim drewnianym patyczkiem w 3-4 miejscach (zapobiegnie to odstawaniu warstw ciasta, a także spowoduje swobodne uwolnienie gazów drożdży, podczas pieczenia ciasto się samo zasklepi i dziur nie będzie widać). Po wysmarowaniu ciasta jajkiem odstawić z powrotem ciasto do wyrośnięcia na ok. 10-15 min. Temperatura pieczenia powinna być od 180 do 190 stopni. Piec w wygrzanym piekarniku w zależności od wielkości makowców 45 do 60 min. Przed włożeniem do piekarnika makowców piekarnik powinien być nagrzany do temp. 180 stopni, następnie otworzyć drzwiczki piekarnika na 2-3 min w celu częściowego wychłodzenia piekarnika, chodzi o to, żeby nie wkładać do bardzo nagrzanego piekarnika ciasta, ale też nie może być za zimny. Po upieczeniu wyciągnąć i pozostawić w kuchni do normalnego wychłodzenia pomieszczenia, proszę pamiętać nie przenosić ciasta po upieczeniu do zimnego pomieszczenia, gdyż ciasto krótko mówiąc, siądzie.

4.00
4 głosy
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćwymagający
AutorKrzysztof Pazderski

Makowiec na Wigilię: Podobne przepisy

Makowiec na Wigilię: wypróbuj również

Zobacz przepis na perfekcyjny w smaku, kruchy makowiec świąteczny

... Na pewno zgodzisz się ze mną, że makowca nie może zabraknąć w Wigilię. Jego wykonanie wprawdzie jest pracochłonne, bo musisz przygotować zarówno ciasto jak i masę makową. Niemniej ... jednak po jego upieczeniu będziesz mieć ogromną satysfakcję. ...

dawno temu

Przepis na makowca

... Chętnie jedzony zarówno podczas Wigilii, jak i zbliżającej się Wielkanocy. Czy jednak warto po niego sięgać jedynie podczas świąt? To fakt, puszyste i wilgotne ciasto jest dość kaloryczne ... , ale właściwości maku są nieocenionym źródłem ...

dawno temu

Do świąt już niedaleko – znajdź swój przepis na makowiec

... Wielkimi krokami nadchodzą Święta, a wraz z nimi moc przysmaków, które na długo nie pozwalają o sobie zapomnieć. Do jednego z nich należy makowiec. Wilgotny, ciężki od sporej zawartości maku i przyozdobiony skórką pomarańczową, sprawia, że ...

dawno temu

Wigilia na Ukrainie

...   Ukraina jest jednym z niewielu państw na świecie, gdzie obchodzone są dwie Wigilie. Pierwsza, katolicka, obchodzona jest tradycyjnie 24 grudnia, a prawosławna 6 stycznia. Niezależnie od daty ... jednakże, ten szczególny dzień, u naszych ...

dawno temu

Uciec przed wigilią...

... Wigilia jest dniem, który należy przetrwać. Tak zawsze myślałem i wciąż myślę. W przetrwaniu 24 grudnia nie pomaga fakt, że nadchodzące dwa świąteczne dni są jeszcze gorsze. ... Wigilia jest dniem, który należy przetrwać. Tak zawsze myślałem i ...

dawno temu

Smakołyki na Wigilię z różnych stron świata

... tradycja bożonarodzeniowa w innych kulturach. Taki wyjazd docenią zwłaszcza smakosze, bowiem w wielu krajach Wigilia czy samo Boże Narodzenie smakuje zupełnie inaczej niż u nas. Przed nami kulinarna podróż po smakach Bożego Narodzenia. Wielka ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

...   Na Węgrzech przygotowania do Wigilii rozpoczynają się 21 grudnia – w dzień Świętego Tomasza. Wtedy zaczyna się okres wytężonej pracy w kuchni, a jednocześnie spożywane posiłki stają ... się skromniejsze, postne. Najwspanialsze smakołyki ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

...   Dla Litwinów, podobnie jak dla nas, najważniejszym dniem świątecznym jest wigilia Bożego Narodzenia. Podobnie jak u nas spędza się ją w gronie rodzinnym. Nawet nasze tradycje są bardzo zbliżone ... Dla Litwinów, podobnie jak dla nas, ...

dawno temu

Co jeść w święta, a czego unikać

...   Kaloryczność niektórych potraw świątecznych pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście zarówno podczas Wigilii, jak i w pozostałe dni świąt, na stole znajdują się również potrawy zdrowe i niskokaloryczne.   ... Kaloryczność niektórych potraw ...

dawno temu

Jak ubrać się na wigilię?

... Wigilia to jedna z najbardziej uroczystych kolacji w ciągu roku, w trakcie której mamy okazję spotkać się z najbliższymi. Jej wyjątkowy charakter podkreślamy odpowiednimi potrawami, przystrojeniem ... przykładamy. Sukienka na wigilię ...

dawno temu

Jak się ubrać na wigilię

... Wigilia Bożego Narodzenia to dla wielu z nas najważniejszy wieczór w roku. Ponieważ przy tej okazji spotykamy się z krewnymi, należy ze szczególną uwagą zadbać o swój wygląd. Nasz nieestetyczny strój ... Wigilia Bożego Narodzenia to dla wielu z ...

dawno temu

Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

... Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Czy wiesz już co znajdzie się na twoim świątecznym stole? Karp jest pewnie daniem, bez którego rodzinne spotkanie nie miałoby tego wyjątkowego charakteru ...

dawno temu

Wigilia rozwodników

... przy świątecznym stole siedziała cała rodzina. Najgorszemu wrogowi nie życzylibyśmy samotnej Wigilii, spędzanej co najwyżej z Kevinem lub telewizyjnymi kolędnikami. Tak świętować muszą niektórzy rozwodnicy. Inni, choć dostają zaproszenia od ...

dawno temu

Jest taki dzień…

... W tym roku wigilia po raz trzeci i raczej ostatni u mojego chłopaka, byłego chłopaka… Z jego rodzicami, braćmi, ich rodzinami. Dla mnie to namiastka własnych bliskich, których nie mam. W tym domu ... Kochana Cegło! W tym roku wigilia po raz ...

dawno temu

Zapach Świąt Bożego Narodzenia

... zupę na Wigilię, wspominam tamten okres.   Z okresu dzieciństwa zapamiętujemy nie tylko obrazy. To  często właśnie zapachy pobudzają nasze receptory i powodują, że nie raz uśmiech czy też łza szczęścia widnieje na naszych twarzach. Czym pachnie ...

dawno temu

Dieta przed sylwestrem

... Wielkimi krokami zbliża się Nowy Rok i szaleństwo sylwestrowe. Niestety, przed nami jeszcze wielki sprawdzian z silnej woli: jedzenie w święta. Wigilia jest tradycyjnie postna, na stole pojawi ... się makowiec, karp i inne ryby. Podczas kolacji ...

dawno temu

Zupa makowa

... Chociaż pogoda za oknami nie do końca nas przekonuje, to jednak święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Co prawda biała Wigilia stoi na razie pod znakiem zapytania, jednakże są miejsca ... się na kawałek makowca. Niestety tutaj zazwyczaj ...

dawno temu

Powiązane Tematy