Składniki:
3 do 4 l mleka,
0,5 l kwaśnej śmietany,
4 jajka,
1,5 kostki masła (nie margaryny!!!),
paczka cukru waniliowego,
cukier puder do smaku (jak kto woli na tzw. czuja :-)),
bakalie,
1 galaretka,
owoce do dekoracji (jak kto woli: brzoskwinie, ananasy),
2 paczki biszkoptów,
2 łyżeczki kakao
Jak przyrządzić?
Zagotować mleko. Uwaga: ja robię z 4 l mleka, bo wtedy mam więcej twarożku, a przecież to jest najsmaczniejsze, więc po co żałować :-)Oddzielnie roztrzepać mikserem 0,5 l kwaśnej śmietany z 4 jajkami. Uwaga: jeśli nie masz kwaśnej śmietany, możesz sama ją przygotować ze słodkiej. Jak? Do słodkiej śmietany dodaj 1 łyżkę kwasku cytrynowego i pozostaw na kilka godzin (ok. pół dnia) w warunkach pokojowych do zakwaszenia. Też tak robiłam i wychodzi ekstra. Podpowiedziała mi teściowa :-)Roztrzepaną śmietanę i jajka powoli dodawać do gorącego mleka (ale już go nie gotować!), cały czas mieszając, aż zrobi się twarożek. Uwaga: jeśli twarożek nie będzie się robił, to wtedy lekko zagotuj. Ja nigdy jeszcze nie miałam takiej sytuacji :-)Odstaw twarożek w garnku do przestygnięcia i dopiero potem (po ok. 2-3 godz.) ostrożnie przelej do jakiegoś materiału (używam poszewki na jasiek :-)) i pozostaw do odsączenia. Ja przygotowuję twarożek wieczorem i odsączam na noc.Na drugi dzień zmiksować twarożek z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym (cukier waniliowy najlepiej rozpuścić w niewielkiej ilości soku z cytryny). Pod koniec miksowania dodać bakalii (mogą być same orzeszki albo w ogóle bez bakalii).Spód blaszki wyłożyć biszkoptami (biszkopty nasączać czym się chce np.: przegotowaną wodą z sokiem z cytryny i jakimś alkoholem). Na biszkopty kładzeimy połowę masy. Na nią znowu nasączone biszkopty. Teraz do pozostałej masy dodajemy kakao rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody (4 łyżki wody) i miksujemy do połącznia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopty.Wierzch ciasta dekorujemy owocami (ananasy lub brzoskwinie) i zalewamy galaretką (najlepiej już prawie tężejacą). Ciasto wkładamy do lodówki. Smacznego!!!
Jak podawać?
Na talerzykach w dobrym towarzystwie :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ulubienica tesciowej :-) |