Składniki:
2-3 jaja,
10-15 dag sera żółtego,
bułka tarta,
ew. pierś kurczaka,
ew. boczniak lub pieczarki,
ew. świeża papryka,
ew. wszystko, co jest w twojej lodówce i co nadaje się do smażenia,
przyprawy (ja używam tylko soli i pieprzu),
olej
Jak przyrządzić?
Jajka wbić do dość dużej miski i roztrzepać, zetrzeć do tego na tarce żółty ser, dodać przyprawy i wymieszać. Bułki tartej dosypać tyle, aby kotlety dały się formować, ale żeby się nie rozpadały. Formować kotlety i krótko smażyć, powinny być lekko zrumienione.
Potrzebne przybory:
miska,tarka,nóż,deska,łyżka, widelec,patelnia
Jak podawać?
Z ziemniakami, ryżem, kaszą i oczywiście surówką. Można też w chleb włożyć i posmarować ulubionym sosem.
Uwagi:
Ilość produktów jest podana na oko, ponieważ nigdy nie wiem, ile jajek i sera mi do tego pójdzie:) To jest przepis wyjściowy, ja robię to na różne sposoby: z boczniakiem (ścieram go na tarce), tak samo robię z pieczarkami, papryką. Pierś z kurczaka drobno siekam, używam także gotowanego kalafiora, brokułów, marchwi (rozgniatam to po prostu widelcem), no dosłownie wszystko, co mi przyjdzie do głowy. Z reguły są to produkty, które zostały z poprzedniego dnia. Podaję te kotlety do ziemniaków, ryżu lub kaszy, oczywiście do tego surówka. Moje dzieci nazywają te kotlety: Kotlety ze śmieci. Prawda, że ładnie? Najważniejsze, że zawsze znikają. Życzę udanej zabawy przy dobieraniu składników!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-18 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | kida18 |