Składniki:
spory filet ze świeżego łososia (jeśli jest grubiutki, to rozmiary 10 na 10 cm),
3 łyżki gęstej śmietany,
łyżka majonezu,
ser gouda starty - dwie garstki,
sól, pieprz czerwony, sok z cytryny, oliwa,
makaron tagliatelle - jeśli jest w popularnych gniazdkach, to ok. 7 gniazdek
Jak przyrządzić?
Łososia kroimy na małe kawałki, polewamy obficie sokiem z cytryny i smażymy na 2 łyżkach oliwy - krótko - niech tylko się zetnie i rozpadnie przy mieszaniu.Śmietanę z majonezem mieszamy, przyprawiamy wedle uznania i wrzucamy do łososia, mieszamy, wyłączamy gaz.Makaron gotujemy zwyczajnie z solą i odrobiną oliwy.Kiedy makaron jest gotowy, mieszamy wszystko razem i wrzucamy starty ser, mieszamy chwilę na miniogniu i już, koniec zabawy!
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek itd. - zresztą po co wymieniać - każdy o mózgu większym od groszku się zorientuje:)
Jak podawać?
Na talerzach udekorowanych ulubionymi warzywami - ja obrzucam potrawę dookoła oliwkami albo strzępkami sałaty lodowej.
Uwagi:
Ta potrawa jest przepyszna, ale baaaaardzo kaloryczna, dlatego polecam ją na specjalne okazje, a nie na co trzeci obiad.Sok z cytryny można też dodać indywidualnie, jeśli ktoś lubi większą kwaskowatość.Nieme tagliatelle to nazwa, która wzięła się z faktu, że ryba, którą zaiste jest łosoś - nie jest zbyt rozmowna.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Martana |