Składniki:
3 duże piersi kurczaka, kapusta pekińska (mała), 3 duże marchewki, 1 średni seler, 1 por, 2 średnie pietruszki, sos sojowy, pieprz, vegeta (lub sól). Można dodać fix do potraw chińskich lub gotową mieszankę (mrożonkę) chińską. Olej do smażenia, ryż lub makaron chiński.
Jak przyrządzić?
Wszystkie warzywa oprócz kapusty obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Kapustę umyć i posiekać dość grubo. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w paseczki (lub kostkę), przyprawić, podsmażyć na oleju. Kiedy mięso będzie gotowe (ok. 30 min), dodać resztę składników i smażyć do chwili, aż warzywa skruszeją (ok. 15 min). Polać sosem sojowym. Podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem, w zależności jak kto lubi. Można również makaron lub ryż wymieszać z innymi składnikami i jeszcze chwilę podgrzewać.
Potrzebne przybory:
Wysoka patelnia lub wok.Jeśli ktoś ma chęć na dobrą zabawę, można użyć zamiast sztućców pałeczek.
Jak podawać?
Potrawa musi być ciepła. Najlepiej smakuje na świeżo, jednak można ją również odgrzać.Życzę powodzenia i proszę o Wasze opinie.
Uwagi:
Smażyć w wysokiej patelni lub chińskim garnku wok.Warzywa nie mogą być za długo gotowane, muszą pozostać kruche!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało kaloryczne |
Autor | Claudyna |