Składniki:
1 serek mascarpone,
jogurt wiśniowy (150 g),
słoiczek wiśni wydrylowanych (mały),
pół paczki biszkoptów,
kakao rozpuszczone w mleku lub wodzie.
Jak przyrządzić?
Wiśnie zagotować w garnku i zagęścić sok (tzn. ja dodaję gotowego zagęszczacza do sosów, ale jak takiego nie posiadam, to zagęszczam jak kisiel - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozbełtać w odrobinie wody lub po prostu kisielu wiśniowego dodać), sok powinien mieć konsystencję kisielu - pozostawić do ostygnięcia, przygotować kakao (dosyć sporo kakao, bo ok. 6 łyżeczek w filiżance mleka lub wody rozpuścić), biszkopciki połamać i polać przygotowanym kakao, serek mascarpone rozmieszać z jogurtem, ew. dosłodzić, jeśli lubicie słodkie, najlepiej cukrem pudrem (ja dodaję jeden jogurt, ale można więcej). Tak przygotowane składniki rozkładamy do salaterek lub po prostu do wysokich szklanek, a jeszcze efektowniej wyglądają w szampanówkach (wysokich, wąskich kieliszkach). Pierwsza warstwa - nasączone biszkopty, trochę serka, wiśnie i znowu biszkopty itd. Aż do wyczerpania składników.Smacznego!
Uwagi:
Kakao - słodkie, takie do przygotowywania z mlekiem, proporcje podałam na 4 osoby, ale to zależy, jak duże są salaterki lub szklanki...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | okolo 4 |
Autor | nikita |