Składniki:
1 kg filetów z zielonych śledzi,
1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanki octu,
1/2 szklanki wody,
1 łyżka cukru,
1 płaska łyżka soli,
1 mały przecier pomidorowy,
1 duża cebula,
listek laurowy, ziele angielskie
Jak przyrządzić?
Zielone śledzie obrać ze skóry, pokroić na 4-cm kawałki i układać w garnku warstwami na przemian z pokrojoną w plastry cebulą, trochę posolić i popieprzyć. W naczyniu połączyć olej, ocet, wodę, sól, cukier, przecier pomidorowy, przyprawy. Zalać tym śledzie i gotować ok. 30 min na bardzo małym ogniu.
Jak podawać?
Najlepiej, żeby śledzie w zalewie postały przynajmniej 24 godziny w lodówce. Wtedy są najlepsze.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | zamela |