Składniki:
makaron świderki, 1 puszka kukurydzy, 50 dag cienkiej kiełbasy (np. jałowcowej), 1 słoiczek marynowanych pieczarek lub 25 dag pokrojonych i podsmażonych z cebulką swieżych pieczarek, 10 dag żółtego sera, 3/4 szkl. mleka, 2 jajka, natka pietruszki, 3 łyżki koncentratu pom., 2 łyżki keczupu, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania formy
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować. Z kiełbasy zdjąć skórkę, pokroić na plasterki, przesmażyć na patelni. Do makaronu dodać kiełbaskę, odsączone pieczarki, kukurydzę, drobno pokrojoną natkę pietuszki. Wszystko wymieszać. Naczynie posmarować tłuszczem, wypełnić masą.Jajka rozmącić w mleku. Doprawić solą i pieprzem. Polać danie i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st. C ok. 20 min.Keczup i koncentrat wymieszać w niepełnej szklance wody, doprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę. Całość posypać startym żółtym serem. Zapiekać na złoty kolor jeszcze ok. 10-15 min. Smacznego!!!
Potrzebne przybory:
naczynie do zapiekania
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | MAGDA |