Składniki:
600 g mąki krupczatki, 350 g topionego masła, 250 g cukru, cukier waniliowy
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypać na patelnię, prażyć na złoty kolor, ciągle mieszając. W garnku z grubym dnem zagotować masło z cukrem i wanilią, następnie wsypać uprażoną mąkę i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć do płaskiej foremki na grubość 6-8 cm, potem pokroić w kwadraty.
Potrzebne przybory:
patelnia, płaska blaszka
Uwagi:
Taki sam przepis jest na kanaryjskie ciasto gofio. Wykonuje się je z prażonego żyta, jęczmienia, pszenicy lub najczęściej kukurydzy. Uprażone ziarno mielimy, miesza się to z cukrem pudrem i olejem sezamowym lub oliwą. Gofio jest bardzo popularne na Kanarach, dzieci to biorą do szkoły jako drugie śniadanie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | gajka |