Składniki:
25 dag mięsa mielonego, np. łopatki wieprzowej,
2 łyżki mąki pszennej,
oliwa z oliwek,
3 puszki pomidorów całych bez skórki,
makaron spaghetti długi,
20 dag miękkiego sera lub parmezanu wedle uznania,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
oregano, bazylia, sól, pieprz, paryka słodka i ostra, mieszanka przypraw do kuchni włoskiej (polecam Kamis)
Jak przyrządzić?
Pomidory przelać do garnka, rozcisnąć widelcem lub zmiksować, tak by wyczuwalne były kawałki pomidorów. Dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulkę (jeśli ktoś nie przepada za czosnkiem, powinien go dodać mniej, taką ilość naprawdę czuć). Tak przygotowany sos gotować, czasem mieszając. Mięso przyprawić delikatnie solą, pieprzem i mieszanką przypraw do kuchni włoskiej. Wymieszać. Formować kuleczki o średnicy około 3-4 cm (mięso lepiej się formuje, gdy mamy zmoczone dłonie), obtoczyć w mące, kłaść na rozgrzanej oliwie i tylko zrumienić. Zrumienione pulpeciki wrzucamy do sosu. Powinno się to razem dusić przynajmniej 1 h. Ugotować makaron w wodzie z solą i odrobiną oliwy. Ugotowany na półtwardo odcedzić. Układać w głebokich miskach, robić dołek pośrodku, to miejsce polać obficie sosem z pulpecikami i posypać serem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, miska
Uwagi:
Polecam świeżą bazylię i oregano. Do kupienia w doniczkach w większości supermarketów.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo:) |
Kaloryczność | średnia |
Autor | tuśka |