Składniki:
1 op. (400 g) biszkoptów do tiramisu,
1 kg mascarpone (ser włoski do deserów),
ok. 350 ml mocnej kawy,
100 g cukru,
4 jaja (oddzielić białka),
50 ml wina Marsala (wloskie wino, b. słodkie, do deserów),
kakao do posypania
Jak przyrządzić?
Wyłożyć w formie, układając ciasno, 1 warstwę biszkoptów i nasączyć dobrze kawą.Zrobić krem: żółtka i cukier dobrze zmiksować (na najwyższych obrotach ok. 10 min). Dodać ser i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać wino, wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę. 1/2 kremu wyłożyć na przygotowany biszkopt. Ułożyć w ten sam sposób 2. warstwę biszkoptów, nasączyć kawą i wyłożyć resztę kremu. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać (przez sitko) obficie kakao.
Potrzebne przybory:
forma 33x21x8 - najlepiej szklana, drewniana kula (?) do ucierania ciast
Jak podawać?
Do kawy zamiast ciasta lub jako deser poobiadowy.
Uwagi:
Jeśli brak biszkoptów, to pieczemy tzw. biały biszkopt (6 jaj, 300 g cukru, 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia).Wino możemy zastąpić likierem Amaretto (ale to już nie to samo co wino).Nie używać serka homogenizowanego, bo to wówczas nie jest tiramisu! To tak, jakby ktoś powiedział: Upiekłam jabłecznik, ale zamiast jabłek wzięłam gruszki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Alicja26 |