Składniki:
Składniki na 6 porcji:
70 dag zadniej cielęciny, 2 gałązki rozmarynu, 4 ząbki czosnku, 1/2 butelki białego wytrawnego wina, 20 dag tuńczyka w oleju, łyżka soku z cytryny, szklanka majonezu, 2 łyżki kaparów, łyżeczka świeżego tymianku, sos tabasco, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
3 ząbki czosnku pokroić. Mięso ponacinać, naszpikować połową rozmarynu i plasterków czosnku, resztę czosnku i rozmarynu posiekać, natrzeć tym mięso, posolić. Cielęcinę włożyć do brytfanny, podlać winem, przykryć folią i piec 1 i 1/2 godz. w temperaturze 160°C. Po upieczeniu mięso pozostawić w sosie, aż ostygnie. Zebrać ewentualnie tłuszcz z powierzchni mięsa, pokroić je w cienkie plastry i ułożyć na półmisku. Tuńczyka odsączyć i zmiksować z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, tymiankiem i odrobiną tabasco. Dodać majonez, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.Cielęcinę polać sosem z tuńczyka i przybrać kaparami.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 560 |
Autor | Joanna |