Składniki:
1/2 kg filetów rybnych (morszczuk lub mintaj),
mała puszeczka przecieru pomidorowego,
3 średnie marchewki,
2 pietruszki,
połowa małego selera,
3 ziela angielskie,
1 liść laurowy,
papryka słodka,
2 małe cebule,
oliwa,
mąka do panierki,
sól, cukier (odrobina), vegeta.
Jak przyrządzić?
Filety pokroić w grubsze plastry, usunąć ości. Przygotować na talerzu mąkę wymieszaną z 2 łyżeczkami słodkiej papryki. Lekko posolne kawałki filetów panierować w mące z papryką, rozgrzać oliwę na patelni i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Rybę usmażoną wyłożyć na talerz, na reszcie oliwy smażymy jarzyny (marchew, pietruszkę, seler starte na tarce o grubych oczkach) stale mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Przekładamy do rondla podduszone jarzyny a w międzyczasie na oliwie podsmażymy cebulkę (lekko do szklistości), dodajemy ją do jarzyn i zalewamy wodą do przykrycia składników. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy, sól i szczyptę cukru i vegety, płaską łyżeczkę słodkiej papryki. Całość dusimy około godziny, podlewając wodą gdy jest za gęste. Na samym końcu dodajemy przysmażoną rybę i wszystko razem dusimy chwilę.
Jak podawać?
Wyłożyć na talerze, posypać zieloną pietruszką, podawać z pieczywem.
Uwagi:
Najlepiej smakuje na gorąco ze świeżym pieczywem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Renata |