Składniki:
1 opakowanie makaronu penne,
40 dag pieczarek,
0,5 kg mięsa mielonego,
1 słoik sosu pomidorowego ok. 500 g (najlepiej pudliszki z papryką lub inny wg uznania),
1 puszka koncentratu pomidorowego,
0,5 szkl. przegotowanej wody,
30-40 dag tłustego sera żółtego,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku.
Jak przyrządzić?
Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Mięso mielone podsmażyć ze zmiażdżonym czosnkiem. Następnie dodać do niego sos oraz obrane pieczarki i gotować na małym ogniu ok. 10min. Dalej dodać jeszcze 0,5 szkl. wody i puszkę koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku i podgotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. Do gorącego makaronu dodać przygotowany wcześniej gorący sos i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną margaryną blaszkę do pieczenia ciast i posypać startym na grubych oczkach żółtym serem. Zapiekać ok. 15 min. aż ser się roztopi i utworzy smaczny kożuch na zapiekance.
Uwagi:
Potrawa jest przepyszna. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ASIEK |