Składniki:
6 filetów z soli,
1 papryka czerwona,
2 cebule,
4 łyzki oliwy,
włoszczyzna bez kapusty,
4 ziemniaki,
przecier pomidorowy,
przyprawy,
2 kostki bulionowe Knorr,
2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Cebule pokroić w talarki, paprykę obrać ze skórki i pokroić w słupki, wrzucić na rozgrzany olej i dusić, pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i słodką i ostrą zmielona paprykę (wedle własnego uznania). Ugotować wywar z warzyw pokrojonych w słupki, nie rozgotować. Dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego, kostki bulionowe, przyprawić solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem, majerankiem, listek laurowy, ziele angielskie. Filety pokroić w spore dzwonka i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotowac jeszcze ok. 20 min. na delikatnym ogniu. Pozypać zielona pietruszką.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek
Jak podawać?
Gorąca dobrze smakuje z grzankami. Moja rodzina lubi bardzo pikantną.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Dana |