Składniki:
2 bakłażany,
4 małe cukinie,
po strąku czerwonej i zielonej papryki,
1/2 kg pomidorów,
2 duże cebule,
4 łyżki oliwy,
łyżeczka posiekanego tymianku,
łyżeczka posiekanego rozmarynu,
łyżeczka posiekanego cząbru,
łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka posiekanej bazylii,
łyżeczka posiekanego czosnku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Bakłażany pokroić na cząstki, posolić i odstawić na 20 minut, następnie opłukać i osuszyć. Cukinie i papryki umyć, z papryki usunąć pestki. Cukinie i papryki pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę.Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oliwie, dodać paprykę, chwilę smażyć. Dołożyć bakłażany i cukinie, wymieszać, włożyć pomidory, zioła i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.Dusić 30 minut na małym ogniu, często mieszając, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Autor | diefee |