Składniki:
duży filet z kurczaka,
3 duże papryki - czerwona, zielona, żółta,
ananas z puszki,
4 duże dojrzałe pomidory,
1-2 ząbki czosnku,
sos słodko-kwaśny,
przyprawa do kurczaka,
oliwa z oliwek,
ryż.
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Poprykę pokroić w paski. Ananasa pokroić w kostkę. Filet z kurczaka pokroić w średniej długości paski, przyprawić, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać pomidory, lekko je rozduszając, następnie połączyć to wszystko z papryką. Po kilkunastu minutach duszenia wlać sos słodko-kwaśny, znów lekko dusić i na końcu dodać ananasa (ilość wedle upodobania). Wszystko dokładnie wymieszać i przez kilka minut dusić na wolnym ogniu. W międzyczasie ugotować ryż.
Potrzebne przybory:
Wok albo głęboka patelnia.
Jak podawać?
Podawać z ryżem.
Uwagi:
Mimo, że jest to kurczak, to polecam czerwone półwytrawne wino. Z ta potrawą smakuje lepiej niż białe. Potrawę najlepiej robić w woku, a jeżeli nie ma takiej możliwości, to na głębokiej patelni.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dla dwojga? ;-) |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | Indygobebe i Szalamejka |