Podobno żyły kiedyś rzadkie ptaki, które z cynamonu budowały gniazda. Znalezienie takiego gniazda zapewniało dostatek na resztę życia. Dziś wiemy, że w tej legendzie nie ma krzty prawdy, ale do dzisiaj cynamon kusi smakiem i zapachem, kojarzy nam się z dalekimi podróżami i tajemniczymi krajami. Tajemnica niezwykłego smaku w placku amerykańskim to połączenie cynamonu z jabłkami i orzechami.
Składniki:
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
3 jaja,
¾ szklanki oleju,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
garść orzechów,
garść rodzynek,
1 kg jabłek,
bułka tarta i masło do wysmarowania formy,
ewentualnie cukier puder lub rozpuszczona czekolada do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać stopniowo olej i dalej ucierać.
Do gotowej masy wsypać przesianą mąkę, a następnie proszek do pieczenia, cynamon, kakao i dobrze wymieszać.
Dodać bakalie i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę jabłka.
Gęstą masę dokładnie wymieszać.
Do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy wlać masę i piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować rozpuszczoną czekoladą.
Jak podawać?
Jest to deser idealny do kawy, a jeszcze lepszy do mocnej herbaty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |