Sk艂adniki:
1. wino wytrawne (moze byc w kartoniku;)) 1 l
2. 2-3 paleczki cynamonu
3. gozdziki, sztuk kilka
4. laska wanilii
5. pomarancza
6. cytryna
7. cukier (ilosc w zaleznosci od upodoban)
8. rum
Jak przyrz膮dzi膰?
Wino wazne zeby bylo wytrawne! Nie musi byc zadne super, ja kupuje zwykle wino w kartonie. Podgrzewam z palkami cynamonu, gozdzikami, laska wanilii, mozna dodac jeden listek laurowy. Do tego dodaje 1 pomarancze, wczesniej przekrojona na mniejsze czesci, zeby puscila sok (czasami jak nie chce zeby wino bylo zbyt mocne, dolewam szklanke zwyklego soku pomaranczowego), i tak samo jedna cytryne. Podgrzewac najlepiej powoli, zeby wszystko przeszlo smakiem i aromatem. Nastepnie cukier w kostkach nasaczam rumem (ilosc zalezy od indywidualnych upodoban, niektorzy lubia slodszego grzanca). Powoli dodaje taka mieszanke cukrowo-rumowa mieszajac powoli i ciagle podgrzewajac. Potem tylko pic i pic! W kraju z ktorego pochodzi przepis (D偶ermany) kupowalismy takie wieksze bloki cukrowe, kladlismy na specjalna 艂opatke, nastepnie nasaczalismy rumem i podpalalismy, a cukier powoli skapywal do winka. Ale zwykle nie chce mi sie w to bawic.
Uwagi:
To najlepszy grzaniec jaki w zyciu pilam :)
Jesli ktos zdecyduje sie na wersje z cukrem palonym uwazajcie zeby sie nie poparzyc!
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Kaloryczno艣膰 | zapewne duza :) |
Autor | grzaniec mniam |