Składniki:
krem: 4 żółtka,
170 g cukru,
500 g mascarpone,
3 listki żelatyny,
4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
100 ml wody,
3 łyżki amaretto (likier migdałowy),
300 ml śmietanki kremówki,
dekoracja: 1/2 łyżki kakao, 1/2 łyżki cukru pudru
potrójny spód biszkoptowy (jasny, średni lub duży) lub dla chętnych podaję składniki na domowy biszkopt, ale szkoda czasu, gotowy lepszy i mniej czasochłonny: 100 g masła,
2 jajka,
170 g cukru,
180 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 ml mleka.
Jak przyrządzić?
Kochani! Miałam ważną uroczystość i musiałam zrobić coś ekstra, a miałam "0" doświadczenia w pieczeniu. Wyszło SUPER!!!! Smak prawdziwie włoski, kawowy, jednocześnie subtelny. Jest wart swojej ceny (mascarpone nie jest najtańszym serkiem). Aha! Kawę zrobiłam BARDZO mocną - polecam markę nescafe gold - dla mniej najbardziej przypomina kawę. Polecam! PRZEPIS Ubić żółtka z cukrem (może być mikserem). Dodać mascarpone i wymieszać. Zamoczyć żelatynę w wodzie na 5 minut. Ja nie miałam żelatyny w listkach, więc zrobiłam z proszku wg przepisu na opakowaniu (chyba zamieniłam listki na łyżeczki, czyli 3 łyżeczki żelatyny). W rondlu zamieszać kawę z wodą, dodać żelatynę, podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić i wlać likier. Uwaga! Jeżeli na opakowaniu z żelatyną piszą żeby nie gotować to tak zrobić mimo, że w moim przepisie jest inaczej (żelatyna nie może stracić swoich właściwości). Ja mieszałam żelatynę z kawą w szklance. Wszysto zależy od żelatyny.Ubić schłodzoną śmietanę i zmieszać delikatnie z masą mascarpone.Włożyć spód do formy, najlepiej z wyjmowanym brzegiem. Nasączyć go 1/3 mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu z mascarpone. Powtórzyć z pozostałymi spodami (kawa + mascarpone). Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Jeżeli chcecie mieć ładne boki tortu to też posmarujcie masą.Kakao i cukier puder przesiać przez sitko i udekorować tort (boki można obsypać mielonymi orzechami czym tam chcecie, byle pasowało z cappuccino). Wstawić do zamrażarki na godzinę przed podaniem. Ja trzymałam ze 3 godz. w lodówce.Smacznego :D____________________________________Jeżeli chcesz zrobić własny biszkopt, to od niego trzeba zacząć robienie tortu. Oto przepis na spody (nie robiłam):Nastawić piekarnik na 175 stopni C. Formę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i posypac tartą bułką.Stopić i ostudzić tłuszcz.Ubić jajka z cukrem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodać mąkę z proszkiem do jajek. Powoli dolać mleko i tłuszcz. Dokładnie wymieszać i wlać do formy.Piec 45 min. w dolnej części piekarnika. Przestudzić, wyjąć z formy. Podzielić na 3 spody (długim nożem lub mocną nitką).
Potrzebne przybory:
przydaje się tortownica
Jak podawać?
schłodzoną, ale nie zamrożoną ;)
Uwagi:
Zrób sam mascarpone:Włoski twaróg mascarpone można z powodzeniem zastąpić domowym wariantem domowym. Zmieszać równe części śmietany (musi być tłusta) i serka śmietankowego (np. Ostrowia) na gładką masę.Z egzotycznymi owocami:Tort cappuccino to wyśmienity deser, wspaniale pasujący do egzotycznych owoców, takich jak mango czy kiwi.Z cappuccino:Do tortu podajemy oczywiście kawę cappuccino. Cappucino instant gotowe będzie w mgnieniu oka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | tyle na ile podzielimy tort |
Kaloryczność | średnia |
Autor | beatrice |