Składniki:
4 platy sledziowe, 4 sredniej wielkosci gotowane ziemniaki ,peczek szczypiorku, 1/2 l naturalnego jogurtu ,majonez, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Platy sledziowe bez skory, jezeli sa slone wymoczyc/nie za mocno, dobrze jest jak sa lekko slonawe, pokroic w kawalki 1 cm/2 cm. Ziemniaki ugotowane w lupinach,ostudzone, obrac, pokroic w koskeczke o polowe mniejsza od kawalkow sledziowych, dodac do sledzia. Szczypiorek drobniutko posiekac dodac do potrawy/mozna dodac inne zieleninki - koperek, natke pietruszki. Jogurt wygieszac z dwoma lyzkami majonezu, sol i pieprz do smaku, wylac do salatki, lekko wymieszac, wyrownac powierzchnie, przykryc miseczke folia, schlodzic w lodowce. Najlepsza jest po 12 godzinach. Potrawa prosta, latwa, niedroga. Smacznego.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | eugenia |