Składniki:
- pierś i korpus z kurczaka
- marchew
- kawałek selera
- por
- cebula
- co najmniej pęczek natki pietruszki
- 3-5 ząbków czosnku
- czarne grzybki chińskie
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- kostka grzybowa
- gałka muszkatałowa
- imbir
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- vegeta
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- makaron ryżowy
Jak przyrządzić?
1. Oddzielić piersi od korpusu kurczaka. Wlać ok. 2 litry wody do garnka. Na korpusie ugotować wywar, dodając przyprawy jak do rosołu (kostkę grzybową, opieczoną cebulę, vegetę, gałkę muszkatałową, imbir, kilka ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku) oraz grzybki chińskie.
2. Piersi kurczaka pokroić w wąskie paski. Dodać gałkę muszkatołową, imbir, wyciśnięte ząbki czosnku, trochę sosu sojowego, oliwę z oliwek, mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać i pozostawić na kilka minut, gdy przejdzie smakiem usmażyć na oleju z oliwek.
3. Marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić na drobne piórka. Grzybki wyłowić z wywaru i pokroić w paski.
4. Przecedzić wywar. Dodać usmażone piersi, surowe utarte warzywa, posiekaną natkę pietruszki oraz grzybki (już nie gotować).
Potrzebne przybory:
Do zasmażania piersi można użyć woka.
Uwagi:
Podawać z ugotowanym makaronem ryżowym, który najlepiej zalać wrzątkiem, chwilę zagotować, wyłączyć ogrzewanie i tak kilka minut zostawić, a potem odcedzić na sicie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | eneus |