Składniki:
4 żółtka, pieprz czarny, łyżka musztardy, 3 łyżki oliwy, 5 łyżek jogurtu naturalnego lub twarogu, 1 łyżka kaparów, 2 łyżki octu winnego, po 1 łyżce stołowej: koperku, estragonu, pietruszki, szczypiorku i 1 łyżka posiekanych, marynowanych ogórków.
Jak przyrządzić?
Żółtka z 2 jajek ugotowanych na twardo posiekać i wymieszać z 2 surowymi żółtkami, pieprzem i musztardą. Następnie, stale mieszając, wlać kroplami oliwę. Do tak przygotowanego majonezu dodać jogurt (lub twaróg), ocet winny, zioła, drobno posiekane kapary i ogórki. Całość wymieszać na gładki krem.
Uwagi:
Sos ziołowy smakuje doskonale z zimnym mięsem, rybą, sałatą i jajkami na twardo.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Major |