Składniki:
2 puszki tuńczyka w oleju, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, pół kapusty pekińskiej, torebka ugotowanego na sypko ryżu, 1 czerwona papryka, sól, pieprz, cytryna
sos: 5 łyżek majonezu, 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej, 3-4 łyzki smietany lub jogurtu naturalnego.
Jak przyrządzić?
Kapustę szatkujemy drobno, paprykę kroimy w drobną kostkę, ryż gotujemy na sypko (polecam w wodzie pół na pół z mlekiem, drobno kroimy cebulę, wszystkie składniki mieszamy w dużej misce (tuńczyka należy odsączyć). Delikatnie solimy i pieprzymy, ale naprawdę niewiele, i skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
Sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki, czosnek wyciskamy do sosu. Polecam spróbować i jeśli jest zbyt łagodny dodać więcj musztardy.
Potrzebne przybory:
Duża miska do mieszania, miseczka na sos garnek do ryżu, deska do krojenia, nóż.
Jak podawać?
Jak każdą sałatkę, ale polecam, na specjalne okazje, z pieczonymi w piekarniku ziemniakami z masłem czosnkowym, wtedy uzyskujemy gotowe danie.
Uwagi:
Sałatkę i sos podajemy osobno. Sos musi być ostry, dodaje wtedy charakteru sałatce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | elPaciorro |