Składniki:
duża pierś indyka ok 1,5 kg,
puszka ananasów,
chili,
czosnek,
1/2 litra jogurtu brzoskwiniowego,
1 duża cebula.
Jak przyrządzić?
Pierś umyć, osuszyć, ostrym cienkim nożem ponakłuwać co 2-3 cm. W powstałe nacięcia wcisnąć przekrojone na ćwiartki ząbki czosnku. Ananasa wyjąć z puszki i zmiksować w mikserze razem ze słuszną porcją - (ja daję około 2 łyżek do herbaty) chili, dodać pieprz i sól do smaku. Powstałą masą obłożyć pierś indyka i wstawić na noc (albo na cały dzień) do lodowki. Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem, położyć na dnie pokrojoną w plastry cebulę i wyłożyć na nią pierś. Polać masą z ananasa i przykryć pokrywą. Piec około 1 h w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć pierś a do pozostałego sosu wlać jogurt brzoskwiniowy i wymieszać. Podawać w grubych plastrach polewając sosem ananasowo-brzoskwiniowym z ryżem.
Potrzebne przybory:
mikser, naczynie żaroodporne z pokrywą.
Uwagi:
Sos z ananasa zawiera enzymy, które wstępnie zmiękczaja mięso przez co staje się kruche i bardzo delikatne. Połączenie smaków niecodzienne ale bardzo pyszne.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | emaus |