Składniki:
filet z karpia 1 kg, pieczarki 1 kg, śmietana zakwaszana 2 op. 125 g, 2 żółtka, masło do duszenia pieczarek i olej i mąka do smażenia karpia
Jak przyrządzić?
1. Filet z karpia pokroić w dzwonka.2. Pocięte wzdłuż ogonka pieczarki udusić na maśle dodając przyprawy.3. Karpia usmażyć na oleju, uprzednio obtoczonego mąką.4. W śmietanie rozbełtać żółtka.5. Usmażonego karpia włożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożyć nań uduszone pieczarki i zalać śmietaną z żółtkami.6. Zapiec w piekarniku w 160 stopniach do zgęstnienia śmietany.7. Podać na stół i życzyć smacznego.
Jak podawać?
Podawać na gorąco, smakuje też na zimno. Można odgrzać.
Uwagi:
Cały proces ok.30-50 minut i UWAGA!!!! Może zabraknąć!!! takie dobre.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Wojtek z Torunia |