Składniki:
• karp najlepiej taki ok. 1,5 kg
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• opakowanie pierników (bez dodatków typu lukier lub czekolada) - najlepsze są Katarzynki z tych kupnych pierników
• pęczek zielonej pietruszki
• śmietana do zabielenia
• ziemniaki
Jak przyrządzić?
Gotujemy rosół z karpia (całego oprócz oczu) i warzyw ale bez ziemniaków, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Karp gotuje sie ok. 15 min. Wyjmujemy wszystko z garnka. W misce obok zalewamy pierniki gorącą wodą tak, żeby uzyskać papkę, którą przecedzamy przez gęste sitko do rosołu; teraz przecedzamy cały rosół przez sitko do innego garnka, żeby pozbyć się "śmieci" po karpiu i warzywach. Na koniec zabielamy śmietaną; przed podaniem posypujemy zupę posiekaną zieloną pietruszką.
Potrzebne przybory:
garnek x 2, sito
Jak podawać?
Ziemniaki muszą być po ugotowaniu podane w całości i każdy wkłada sobie do talerza tego dziwnego rosołu tyle ziemniaków ile chce.
Uwagi:
To jest moja zupa wigilijna, którą "zarażam" każdego, kto jej choć raz spróbuje i wpraszają się później na święta różni "głodni"... i każdy chce dokładkę więc ja zawsze robię tą zupę z ok. 5 kg karpia. ZUPA NIE MA W OGÓLE POSMAKU ANI ZAPACHU ZUPY RYBNEJ!polecam... jest najpyszniejsza na świecie... już mi ślinka cieknie... mniam
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Edka |