Składniki:
300 g makaronu Fusilli,
200 g dojrzałych pomidorów,
50 g rzymskiego sera owczego lub parmezanu,
12 kaparów,
12 czarnych oliwek,
1 pęczek świeżej bazylii,
1 ząbek czosnku,
2 anchois,
8 dużych łyżek stołowych oliwy z oliwek extra virgin,
czarny pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory pokroić w kostkę, posiekać bazylię, dodać oliwki bez pestek, kapary,pokrojony ząbek czosnku i anchois,polać oliwą z oliwek, obficie posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać pokrojony przy użyciu noża do warzyw lub sera w cieniutkie plasterki ser. Delikatnie wszystko wymieszać. Ugotować makaron al dente i dodać do sosu. Wszystko razem podrzucać obracając i natychmiast podawać.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | lidzik |