Kapusta pekińska z kiełkami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

mała główka kapusty pekińskiej, 2-3 garście kiełków (różnych, ja wolę sojowe), 2-3 ząbki czosnku, czerwona cebulka - kolor(!), ocet, olej lub oliwa z oliwek - z pierwszego tłoczenia, sól, cukier, Vegeta - do smaku.

Jak przyrządzić?

Liście po opłukaniu kroję w paseczki (po uprzednim oddzieleniu części zielonej od głównego białego "nerwu" - dla mnie jest za twarda ta biała część). Ja osobiście nie solę i nie odciskam kapusty, choć spotkałam sie już gdzieś z tą opcją... Dodaję kiełki, wciskam czosnek (jeśli ktoś nie trawi zbyt dużych ilości czosnku, to przeciąć ząbek i wysmarować nim wnętrze miski) i pokrojoną w talarki cebulę. I teraz najważniejsze - sos do polania sałatki. Trzy łyżki oleju łączę z dwiema łyżkami zimnej wody (przegotowana), do tego szczypta soli i odrobiną Vegety (tak na czubeczku łyżeczki) plus łyżeczka octu i dla zrównoważenia smaku co najmniej łyżeczka cukru. Wymieszać dokładnie i spróbować "złapać" smak. MUSI wyjść lekko słodko - kwaśny. Nie jestem w stanie powiedzieć Wam czy ta łyżeczka octu i cukru wystarczy... Wszystko zależy od preferencji (u mnie też po prostu od dnia ;) Polać sosem sałatkę przed podaniem, dokładnie wymieszać - uwaga: nie połamać kiełków. Smacznego!

Potrzebne przybory:

nóż, deska do krojenia, wyciskarka do czosnku, łyżka, łyżeczka, miska - sałatka ładnie wygląda w szklanej ;), kubek do wymieszania składników sosu

Jak podawać?

Ja podaję ją zimą jako dodatek do drugiego dania. W sezonie (bogatsze wersje) najczęściej stanowią odrębne szybkie danie.

Uwagi:

Jeśli zasmakuje Wam mój sos, to można go używać do przyprawiania innych sałatek. W sezonie robię różne wariacje: sałata zielona lub kapusta pekińska, pomidor, papryka słodka, feta, kukurydza i czerwona fasolka z puszki, gotowane brokuły, itp. W zasadzie, co uważacie za stosowne ;) Te sałatki są wówczas smakowicie kolorowe ;) W przeciwieństwie do ciężkich, majonezowych sałatek, te są lekkie i naprawdę pyszne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Przybliżony koszt3 zł
AutorMadzia

Kapusta pekińska z kiełkami: Podobne przepisy

Kapusta pekińska z kiełkami: wypróbuj również

Przepisy z kapusty pekińskiej

... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji daniowych z zastosowaniem kapusty pekińskiej, które pokazują, że kreatywność w kuchni nie zna granic!  ... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go ...

dawno temu

Sałatka pekińska

... i dania fast food pożywnymi i pełnymi wartościowych składników pokarmami? Wystarczy, że wykorzystasz ogólnie dostępne warzywa i przygotujesz wyśmienite sałatki. Jeżeli lubisz kapustę pekińską, powinnaś ... przeczytać poniższy artykuł. Dzięki ...

dawno temu

Kiełki – co kryją w sobie?

... Niskokaloryczne, bogate w mikroelementy i łatwo przyswajalne kiełki zostały okrzyknięte pokarmem życia. Kiełki to prawdziwa witaminowa bomba! Zawierają wszystko, co najlepsze w roślinach. Podobno ... odmładzają i odchudzają. Można je spożywać ...

dawno temu

Kiełki – właściwości

... Kiełki są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają witaminy z grupy B, A, E, K i C, wapń, żelazo, potas, jod… można by długo wymieniać. Jednak lepiej zwrócić uwagę na to, na co kiełki ... . Kiełki dostaniesz w każdym sklepie z ...

dawno temu

Spróbuj sałatki z kiełkami słonecznika

... W okresie wiosennym, kiedy zapotrzebowanie dziecka na mikro i makro elementy jest wzmożone, warto przyrządzić sałatkę z kiełków, które zawierają mnóstwo witamin. Dziś pomysł na sałatkę z kiełkami ... słonecznika. Są duże i smaczne. Zawierają ...

dawno temu

Sałatka z kiełkami

... Kiełki to bogactwo witamin i minerałów. W okresie zimowo-wiosennym, kiedy zapotrzebowanie na mikro i makroelementy jest wzmożone, warto przyrządzić sałatkę z kiełków soi, zawierających ... Kiełkito bogactwo witamin i minerałów. W okresie ...

dawno temu

Pyszne kiełki na zdrowie

... Do jedzenia kiełków chyba nie trzeba nikogo namawiać. Tym, którzy dotychczas sceptycznie podchodzili do kwestii wkomponowywania ich do posiłków warto nadmienić, że ten rodzaj dodatku jest cennym ... źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

... Kuchnia azjatycka zawiera pokarmy, o których często się zapomina w codziennej diecie, a które przynoszą dla zdrowia i urody mnóstwo profitów. Jednym z przykładów są zdrowe kiełki, które powinny ... na stałe zagościć w codziennym menu. Jakie ...

dawno temu

Potrawy z dodatkiem pożywnych kiełków

... Wydaje się, że w naszej rodzimej kuchni nadal jest ich dość mało. Przyzwyczajeni do dekorowania potraw natką, czy koperkiem często zapominamy, że zdrowe kiełki także doskonale spisują się jako aromatyczny akcent do potraw. ... Wydaje się, że w ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Kiełki uprawiane w domu – zdrowo i pożywnie

...   Kiełki nasion rzodkiewki, fasoli mung, soczewicy czy soi, można nabyć w niektórych sklepach spożywczych. Ich krótki termin przydatności do spożycia (związany dodatkowo z faktem konieczności ... zadbania o ich transport) powoduje jednak, że nie ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... sprawdzają się jako kompres na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Surówka z białej kapusty

... zatroszczymy się także o nasze portfele, ponieważ samodzielne przyrządzenie surówki wcale nie musi wiązać się z dużym wydatkiem. Nie masz pojęcia, jaką surówkę przygotować do obiadu? Nie zwlekaj i zobacz, co możesz zrobić na bazie kapusty. ... i ...

dawno temu

Powiązane Tematy