Składniki:
dwie galaretki różnego koloru,
biszkopt (4 jaja,1 szklanka mąki, 3\4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia),
krem karpatkowy z torebki GELLWE,
do obtaczania wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Rozpuścić galaretki każdą w jednej szklance wody, przelać do literatek ale koniecznie o prostym kształcie jak szklanka, gdy zastygną obkroić brzegi nożem i wyjąć je. Pokroić na cienkie plasterki. Przygotować biszkopt czyli ubić białka z cukrem na sztywno, dodać żółtka, ubijać, następnie wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać i piec w prodiżu uprzednio wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką. Piec 30-40 minut. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta przekroić je na najlepiej 3 części, wykroić literatką krążki. Resztki biszkoptu pokruszyć i wymieszać z wiórkami, krążki smarować kremem a w środek wkładać galaretki. Obsmarować wierzch i brzegi tej prawie paryżanki obtaczać w wiórkach. Najlepiej smakują na drugi dzień. Biszkopt i galaretki można też zrobić dzień wcześniej. Są pracochłonne ale polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | aza |