Składniki:
biszkopt: 7 jajek, 1 szklanka cukru zwykłego, ½ szklanki mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
masa serowa: 25 dag sera, 2 galaretki cytrynowe, 2 łyżki cukru, ½ litra śmietany słodkiej (30%), 1 śmietana śnieżka, 1 dżem brzoskwiniowy,
kokos: 10 dag kokosu, 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła. Smażyć na lekkim ogniu na złoty kolor.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, gdy masa będzie gęsta dodawać żółtka, jeszcze chwile poubijać i delikatnie wymieszać z mąkami i proszkiem, wylać na wysmarowaną blachę i piec w temperaturze 160-180 stopni. Zimny przekroić.
Masa:
Ser zmiksować z cukrem, wlać rozpuszczone w ¾ litra wody galaretki tężejącej, ½ litra śmietany ubić na sztywno z 1 śnieżką i dodać do masy serowej.
Biszkopt przełożyć masą serową. Górę placka posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać prażonym kokosem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 240 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | Anulka |