Sk艂adniki:
- 2-3 lyzki oleju
- 2 pojedyncze piersi z indyka + sol, pieprz i maka do oproszenia
Na sos:
- 1-2 lyzki oleju
- 1 spora cebula
- 1/2 szklanki bialego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki slodkiej smietany 18%
- sol, pieprz, majeranek, slodka papryka i galka muszkatolowa jako przyprawy
- spora garsc drobno posiekanej natki pietruszki
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Mieso kroimy na cienkie i nieduze kotlety, opruszamy sola, pieprzem i maka, po czym krotko zarumieniamy na mocno rozgrzanym oleju (na patelni).2. W sporym garnku szklimy cebule pokrojona w bardzo cienkie polplasterki. do cebuli wrzucamy podsmazone mieso i wlewamy wino, mocno gotujemy pare minut do wyparowania alkoholu.3. Dodajemy wode z maka, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy przyprawy. Przykrywamy i gotujemy na malym ogniu 15-20 min.4. Przy koncu gotowania sprawdzamy smak i gestosc sosu - mozna dodac maki ku zageszczeniu lub wody ku rozrzedzeniu, lub jesli sie nam sypnelo za duzo przypraw ;)5. Wylaczamy gaz, zabielamy sos smietana i wrzucamy swieza pietruszke.
Jak podawa膰?
Podawac z tluczonymi ziemniakami z maslem oraz dowolnym warzywem (np. fasolka szparagowa, brokuly, marchewka z groszkiem ... ), na talerzu mozna jeszcze posypac pietruszka, ew. szczypiorkiem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4-6 |
Autor | bagatelka |