Sk艂adniki:
4 duze, twarde brzozkwinie,
2 lyzki cukru pudru,
1 zoltko jajka,
25 g miekkiego masla,
1 szkl. pokruszonych herbatnikow,
3 lyzki posiekanych migdalow,
250 ml slodkiego wina,
garsc migdalow.
Jak przyrz膮dzi膰?
Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Z przekrojonych na polowe brzoskwin usunac pestki, wydrazyc miazsz, drobno go posiekac i ucierac w glebokim naczyniu razem z cukrem, zoltkiem i maslem - na kremowa mase. Dodac pokruszone herbatniki i migdaly, wymieszac. Mase nalozyc do kazdej polowki brzoskwin. Ulozyc wypelnione owoce w natluszczonym naczyniu do pieczenia. Posypac migdalami, polac odrobina wina. Piec okolo 30 min., az brzoskwinie stana sie miekkie, ale sie nie rozpadna.
Jak podawa膰?
Podawac na goraco polane sokiem z pieczenia. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Porcje | 8 |
Autor | beba |