Przygotuj sobie grzańca
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuCo kojarzy się z zimą? Na pewno grzane wino. Idealny napój dla tych, którzy cenią sobie ciepło i dobry smak, szczególnie w mroźne wieczory. Jak je przygotować?
Nie każde wino nadaje się do podgrzania, nie każde też dobrze smakuje. Grzane wino powinno być słodkie.Najlepsze jest czerwone, jednak miłośnicy białego wina również znajdą coś dla siebie. Na szczęście w sklepach można kupić wiele rodzajów grzańca.
Wino należy podgrzać. Najlepsze są do tego specjalne czajniczki, jeśli jednak takiego nie posiadasz, wystarczy zwykły garnuszek.Od razu możesz dodać cynamon, skórkę pomarańczy, goździki lub wanilię. Nieco delikatniejszy smak wina uzyskasz dodając przyprawy już po podgrzaniu.
Grzańca najlepiej podawać w ceramicznych garnuszkach. Na rynku istnieje bardzo duży wybór naczyń, można kupić również takie, które posiadają miejsce na podgrzewacz. Dzięki temu wino pozostaje gorące przez długi czas.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze