Składniki:
Proporcje na formę o wymiarach 32x29 cm:
3 puszki moreli, 10 jajek, szczypta soli, 25 dag cukru, 1,5 kg chudego twarogu, 50 dag twarożku śmietankowego, rdzeń z jednej laski wanilii, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 łyżki płatków migdałowych,10 dag konfitury morelowej, 1-2 łyżki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Morele odsączyć z zalewy. Jajka z cukrem i solą ubijać mikserem ok. 15 minut, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Obydwa rodzaje sera utrzeć z rozdrobnionym rdzeniem wanilii, a następnie połączyć z masą jajeczną. Na koniec dosypać budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i napełnić masą serową. Wyrównać powierzchnię i ułożyć morele. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut, w temp. 175 stopni C. Na patelni bez tłuszczu uprażyć migdały na złoty kolor i wystudzić. W garnuszku lekko podgrzać konfiturę i przetrzeć ją przez sitko. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, ciepłą konfiturą, posmarować morele i ciasto odstawić do wystygnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem i uprażonymi płatkami migdałowymi. Z podanych składników otrzymamy 24 porcje ciasta.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 24 |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | ojajoo |