Składniki:
o,5 litra śmietanki 30%, 15 dag cukru, dwa całe jajka, dwa żółtka, dodatki smakowe - np. kawa rozpuszczalna (rozpuszczona w malutkiej ilości wody), wiórki czekoladowe, truskawki...
Jak przyrządzić?
Jajka i żółtka ubijamy na parze razem z cukrem. Kiedy ubiją się na pulchną masę ściagamy z pary. Ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę (ciepła się nie ubije). Wszystko delikatnie mieszamy. Dzielimy na porcje. Dodajemy dodatki. Rozlewamy do kubeczków. I do zamrażalnika :)
Potrzebne przybory:
Mikser, dwa naczynia, plastikowe kubeczki.
Uwagi:
Na wypadek gdyby ktoś nie wiedział. Ubijanie na parze wygląda tak... Stawiamy na ogniu garnek z wodą, czekamy aż stanie się gorąca. Na garnek kładziemy drugie naczynie z jajkami i cukrem. Ubijamy mikserem. Ważne jest to, aby nie przerywac ubijania, bo jajka się zetną. Lodów po włożeniu do lodówki nie trzeba mieszać - nie powinny się skrystalizować... :) Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Fantazja |