Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka kukurydzy, 1 torebka ryżu ugotowanego na sypko, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 5-10 dag orzechów włoskich, pieprz, wegeta (lub sól)
Sos: 3 ząbki czosnku, ok. 8 łyzek oliwy, pół cytryny.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować, ostudzić, dodać puszkę tuńczyka, puszkę kukurydzy. Paprykę pokroić w kostkę, zmieszać z resztą. Orzechy posiekać. Wszystko wrazem wymieszać. Czosnek rozgnieść do szklanki, dodać oliwę i wycisnąć cytrynę. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 10 min. Następnie połączyć z sałatką. Sałatkę dobrze jest odstawić aby się wymieszała dokładnie z sosem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | edzia |