Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 1 puszka kukurydzy,
- 4 ziemniaki średniej wielkości,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 czerwona cebula,
- majonez,
- koperek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować na pół-twardo w mundukach (uważać, aby się nie rozgotowały), ostudzić, obrać, pokroić na dość duże kawałki. Ogórki konserwowe pokroić również dość grubo. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, tuńczyka z oleju. Połączyć wszystkie składniki, posolić, popieprzyć, dodać posiekany koperek (zamiast świeżego może być suszony) oraz majonez, wszystko wymieszać i sałatka gotowa. Czasem zastępuję ziemniaki jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi również na dość duże kawałki.
Uwagi:
Ja kupuję zawsze tuńczyka w dużych kawałkach, bo tzw. "tuńczyk sałatkowy" to taka nieapetyczna sieczka, wygląda i smakuje jak odpad poprodukcyjny. Ilość ziemniaków i ogórków jest orientacyjna, zależy od wielkości produktów i nie trzeba się jej sztywno trzymać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Hania-Kasia |