Sałatka z tuńczykiem i ziemniakami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 1 puszka kukurydzy,
- 4 ziemniaki średniej wielkości,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 czerwona cebula,
- majonez,
- koperek.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki ugotować na pół-twardo w mundukach (uważać, aby się nie rozgotowały), ostudzić, obrać, pokroić na dość duże kawałki. Ogórki konserwowe pokroić również dość grubo. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, tuńczyka z oleju. Połączyć wszystkie składniki, posolić, popieprzyć, dodać posiekany koperek (zamiast świeżego może być suszony) oraz majonez, wszystko wymieszać i sałatka gotowa. Czasem zastępuję ziemniaki jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi również na dość duże kawałki.

Uwagi:

Ja kupuję zawsze tuńczyka w dużych kawałkach, bo tzw. "tuńczyk sałatkowy" to taka nieapetyczna sieczka, wygląda i smakuje jak odpad poprodukcyjny. Ilość ziemniaków i ogórków jest orientacyjna, zależy od wielkości produktów i nie trzeba się jej sztywno trzymać.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt10 zł
AutorHania-Kasia

Sałatka z tuńczykiem i ziemniakami: Podobne przepisy

Sałatka z tuńczykiem i ziemniakami: wypróbuj również

Powiązane Tematy