Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych owoców morza (np. mieszanka firmy Wilbo - można kupić w hipermarketach),
- kilka mrożonych paluszków krabowych,
- filiżanka ryżu,
- 1/2 puszki pomidorów w zalewie, najlepiej krojonych,
- kilka czarnych oliwek drylowanych,
- 1/4 strąka papryki,
- garść mrożonego zielonego groszku,
- garść mrożonej fasolki szparagowej,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek lub olej,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne lub ostra papryka, oregano.
Jak przyrządzić?
Potrawę należy gotować w głębokiej patelni (najlepsza byłaby taka jak do przygotowania paelli) lub w niskim, szerokim garnku z pokrywą.Rozgrzać oliwę lub olej na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć kilka chwil, dodać suchy ryż, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przesmażyć wszystko razem przez kilka chwil, ciągle mieszając i uważając, aby ryż nie przypalił się. Zalać wszystko wodą (najlepiej gorącą, przegotowaną, wtedy potrawa ugotuje się szybciej), woda powinna pokrywać ryż na ok. 2 cm powyżej jego powierzchni. Dodać 1/2 puszki pomidorów w zalewie (potrawa nie powinna być zbyt mocno pomidorowa, dlatego tylko 1/2 puszki, drugą połowę można zamrozić i użyć przy następnym gotowaniu), mieszankę owoców morza, groszek, fasolkę, oliwki pokrojone w plasterki, przyprawy. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem aż ryż będzie miękki, od czasu do czasu mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone na grube plasterki paluszki krabowe.
Potrzebne przybory:
Głęboka patelnia z pokrywą lub garnek o zbliżonym kształcie.
Jak podawać?
Najlepiej z białym winem.
Uwagi:
Jest to łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa dla wielbicieli owoców morza. Wspaniale komponuje się z białym wytrawnym lub półwytrawnym winem. Jadłam tę potrawę w Portugalii, choć przyznam, że mogą być pewne odstępstwa od oryginału, bo ugotowałam ją nie z przepisu, lecz na podstawie zapamiętanych składników, a część składników to moja własna inwencja.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | mało |
Autor | Hania-Kasia |