Składniki:
- 2 paczuszki ryżu,
- pierś z kurczaka podwójna,
- 1 puszka kukurydzy,
- 5 ogorków kiszonych /średnich/,
- papryka duża czerwona lub 2 mniejsze,
- szczypta oregano,
- majonez "Babuni",
- łyżka smietany,
- łyżeczka koperku,
- 2 lub jeden ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki sosu sojowego.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować, piersi z kurczaka pokroić na malutkie kwadraciki /ok. 0,5cm/ i smażyć z oregano i sosem sojowym na złoty kolor. Gdy już kurczak w miarę ostygnie wrzucić do ryżu, pokrojonej w kosteczke papryki, ogorków kiszonych pokrojonych i kukurydzy. Delikatnie doprawić do smaku.Sos:Majonez "Babuni" wymieszać z łyżką gęstej śmietany, dodając do niego łyżeczkę koperku i wyciśnięty ząbek lub dwa czosnku. Wszystko wymieszać z sałatką i odstawić do lodówki na ok. 15 minut.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aska z Zielonej Góry |