Składniki:
piersi kurczaka, 1/2 l śmietanki 30%, pieczarki, pomidory, ser żółty, sól, pieprz, bazylia do smaku.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka kroimy jak na kotlety (małe kotlety :o), doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy lekko na oliwie. Mięso odkładamy do naczynia żaroodpornego układając ze dwie warstwy. Oliwę pozostałą po smażeniu kurczaka wykorzystujemy do podsmażenia pieczarek (w pierwszej kolejności) oraz pomidorów z bazylią (wszystko pokrojone na małe kawałki - ilość zależy od wielkości naczynia czy też od stopnia uwielbienia danego składnika: jak ktoś lubi bardziej pieczarki niż pomidory to może więcej ich skroić...) Na warstwę mięsa w naczyniu układamy warstwę obsmażonych warzyw, warstwę startego na grubych oczkach sera żółtego, a całość zalewamy uprzednio roztrzepana śmietanką (ponieważ w pudełku zazwyczaj zbijają się grudy śmietanowego tłuszczu). Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. (do roztopienia sera). Smacznego.
Jak podawać?
Na talerzu kawałki mięsa polać powstałym sosem i przystroić swieżymi liśćmi bazylii.
Uwagi:
czas przygotowania: 15 min., czas pieczenia: 15 min., wrażenia smakowe: niezapomniane ;o)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Monika |