Sk艂adniki:
1 puszka (850 ml) brzoskwin; 5 dag gorzkiej czekolady; 35 dag tlustego twarozku; 15 dag jogurtu naturalnego, 1 torebka cukru waniliowego, 2 lyzki cukru, 20 ml likieru pomaranczowego, 1 lyzka skorki otartej z pomaranczy
Jak przyrz膮dzi膰?
Brzoskwinie osaczyc. Posiekac czekolade, stopic w goracej kapieli wodnej. Twarozek rozetrzec z jogurtem, wymieszac z cukrem waniliowym, cukrem, likierem pomaranczowym i otarta skorka. Brzoskwinie pokroic w kostke, rozlozyc w pucharkach. Na owoce przelozyc twarozek, polac wszystkie porcje deseru stopiona czekolada.
Potrzebne przybory:
Sitko, deseczka do krojenia, 2 garnki(mniejszy i wiekszy), noz, pucharki, lyzka
Jak podawa膰?
Deser mozna przyozdobic listkami melisy.
Uwagi:
Garnek z czekolada wstawia si臋 do wiekszego naczynia z wrzac膮 wod膮 (powinna ona siega膰 0,75 wysoko艣ci zanurzonego garnka). Kapiel przeprowadza sie na plycie kuchni, bez ryzyka przypalenia lub zagotowania skladnikow.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | 1 porcja=600 kcal |
Przybli偶ony koszt | 12 z艂 |
Autor | sylwia |