Składniki:
• 1 pęczek brokułów
• 20 dag brukselki
• pół małego selera
• ząbek czosnku
• 20 dag mąki
• 1 jajko, 2 żółtka
• 0,5 szklanki wody
• oregano, natka pietruszki, sól, pieprz
• jedna marchewka i pietruszka
• 10 dag masła
• 4 łyżki bulionu warzywnego
Jak przyrządzić?
1. Brokuły, brukselkę i pół małego selera ugotować. Następnie zmielić warzywa, dodając łyżkę masła. Gotową masę posolić i dodać zgnieciony czosnek.
2. Przygotować ciasto. Ugnieść mąkę z wodą, jajkami, szczyptą soli, oregano. Rozwałkować ciasto i wykroić z niego kwadraty o wymiarach 35 mm × 35 mm. Nałożyć na środek każdego kwadracika masę i część zlepić tak, aby powstały trójkąty. Z innych utworzyć ruloniki bądź prostokąty. Im więcej będzie ciekawych kształtów, tym bardziej zachęcająco będzie wyglądał nasz talerz. Gotowe poduszeczki ugotować w osolonej wodzie.
3. Sos: Roztopić masło na patelni. Następnie dusić podgotowaną marchewkę i pietruszkę (pokrojone w plasterki), podlewając bulionem. Pod koniec duszenia dodać garść ugotowanych małych różyczek i trzymać na ogniu jeszcze ok. 5 min. Posolić do smaku - trzeba pamiętać, że bulion nadał już sosowi słony smak.
4. Gotowe poduszeczki wyłożyć na półmisek i polać gorącym sosem. Udekorować natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | krzysztof0 |