Spaghetti cytrynowe

Przepis kulinarny
Spaghetti cytrynowe Zobacz 5 zdjęć

Podobno najpiękniejsze włoskie cytryny pochodzą z Taorminy, z Sycylii. To właśnie tam przygotowuje się lekko słodkawy sos do spaghetti i podaje gościom, by docenili aromatyczne zalety tamtejszych cytryn. I choć tradycyjnie posypuje się makaron parmezanem, to tu dodatkowo smak urozmaica mak. Ciekawe zestawienie, warte spróbowania, szczególnie teraz, gdy cytryny są najsmaczniejsze.

Składniki:

40 dag spaghetti,
5 cytryn,
100 ml słodkiej śmietanki (18%),
10 dag masła,
5 dag startego parmezanu,
1 łyżeczka maku.

Jak przyrządzić?

Cytryny myjemy bardzo dokładnie w gorącej wodzie.

Ścieramy z nich skórkę.

Na małym ogniu podgrzewamy masło w rondlu.

Dodajemy większą część startej cytrynowej skórki i mieszamy.

Powoli dodajemy słodką śmietankę i parmezan.

Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.

Gdy lekko zgęstnieje, odstawiamy.

Makaron gotujemy na pół twardo i po odcedzeniu wkładamy do sosu.

Rondel stawiamy na ogniu i przez chwilę podgrzewamy mieszając.

Jak podawać?

Makaron podajemy posypany odrobiną maku, resztą skórki cytrynowej i parmezanem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł

Spaghetti cytrynowe: Podobne przepisy

Spaghetti cytrynowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy