Podobno najpiękniejsze włoskie cytryny pochodzą z Taorminy, z Sycylii. To właśnie tam przygotowuje się lekko słodkawy sos do spaghetti i podaje gościom, by docenili aromatyczne zalety tamtejszych cytryn. I choć tradycyjnie posypuje się makaron parmezanem, to tu dodatkowo smak urozmaica mak. Ciekawe zestawienie, warte spróbowania, szczególnie teraz, gdy cytryny są najsmaczniejsze.
Składniki:
40 dag spaghetti,
5 cytryn,
100 ml słodkiej śmietanki (18%),
10 dag masła,
5 dag startego parmezanu,
1 łyżeczka maku.
Jak przyrządzić?
Cytryny myjemy bardzo dokładnie w gorącej wodzie.
Ścieramy z nich skórkę.
Na małym ogniu podgrzewamy masło w rondlu.
Dodajemy większą część startej cytrynowej skórki i mieszamy.
Powoli dodajemy słodką śmietankę i parmezan.
Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.
Gdy lekko zgęstnieje, odstawiamy.
Makaron gotujemy na pół twardo i po odcedzeniu wkładamy do sosu.
Rondel stawiamy na ogniu i przez chwilę podgrzewamy mieszając.
Jak podawać?
Makaron podajemy posypany odrobiną maku, resztą skórki cytrynowej i parmezanem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |