Krucha tarta znakomicie pasuje na elegancką przekąskę lub kolację we dwoje. Farsz dyniowy do tarty świetnie komponuje się z ostrym serem pleśniowym. Ser z niebieską pleśnią i oliwki o wyraźnie słonym smaku przełamują delikatny, lekko słodki smak dyni.
Składniki:
Ciasto:
1 i ¼ szklanki mąki,
¾ kostki zimnego masła,
¼ łyżeczki soli,
3-5 łyżek zimnej śmietanki.
Farsz:
60 dag miąższu dyni,
150 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią np. dor blue,
mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek,
jajko,
pół szklanki śmietany,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Masło rozetrzeć palcami razem z mąką i solą.
Dodać śmietanę i zagnieść, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie zwarte i elastyczne.
Odstawić do lodówki na około godzinę.
Następnie ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, wcześniej posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut.
Miąższ dyni zmiksować, dodać jajko i śmietanę i jeszcze chwilę miksować.
Przyprawić odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masę wylać na podpieczone ciasto, posypać pokruszonym serem pleśniowym i rozłożyć przekrojone na pół oliwki.
Piec w piekarniku jeszcze około 20 minut.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |