Kapusta z karkówką - Przepis

Przepis kulinarny
Kapusta z karkówką Zobacz 9 zdjęć

Kapusta wigilijna to proste i niezawodne danie na świąteczny stół. Wszyscy bardzo lubimy tę tradycyjną potrawę pachnącą suszonymi grzybami i specjalnym na tę okazję olejem wigilijnym. Taką kapustę gotujemy w dużym garnku, żeby starczyło na „potem”, bo przecież są jeszcze święta i chętnie ją połączymy z soczystą karkówką lub inną pieczenią. Zawsze też możemy ją zamrozić.

Składniki:

Kapusta wigilijna:

2 kg kiszonej kapusty,
15 dag suszonych grzybów,
3 cebule,
3 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
płaska łyżeczka majeranku,
¾ szklanki oleju wigilijnego,
sól,
pieprz.

Pieczona karkówka:

1,5 kg karkówki,
łyżka majeranku,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki octu balsamicznego,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Kapustę zbyt kwaśną należy wypłukać zimną wodą.

Grzyby namoczyć w wodzie na 2 godziny, następnie pokroić w paseczki.

Kapustę przełożyć do garnka, wlać wodę z moczenia grzybów, nie za dużo, żeby nie była zbyt rzadka.

Dodać pokrojone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie.

Gotować, aż kapusta będzie miękka.

Na patelni rozgrzać wigilijny olej, dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż się zeszkli.

Olej z cebulą wlać do kapusty na pół godziny przed końcem gotowania.

Kapustę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

4 łyżki oliwy z oliwek rozetrzeć z czosnkiem, majerankiem, octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Taką mieszaniną natrzeć karkówkę, przykryć folią i odstawić na 2 godziny, następnie karkówkę przełożyć do foliowego rękawa, dodać łyżkę masła i wlać marynatę, która została na dnie naczynia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1,5 godziny.

Jak podawać?

Karkówkę podać na świąteczny stół razem z wigilijną kapustą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje12
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt80 zł

Kapusta z karkówką: Podobne przepisy

Kapusta z karkówką: wypróbuj również

Karkówka z pieczarkami

... grillowanie jest karkówka. Budzi ona często bardzo skrajne emocje, jednak właściwie przyrządzona potrafi być prawdziwym smakołykiem. Nie czekaj i już teraz poznaj pomysły na dobrą karkówkę, wśród których znajdziesz przepis na karkówkę z ...

dawno temu

Karkówka z grilla

... Lato to nie tylko sezon świeżych truskawek, soczystych czereśni czy też słodkiej młodej kapusty. W czasie ciepłych dni chętnie decydujemy się na przygotowanie czegoś do jedzenia na zewnątrz ... się na popularnej kiełbasce i kawałku chleba. ...

dawno temu

Pieczona karkówka po żydowsku

... karkówka z dodatkami jest jędrna, aromatyczna i rozpływa się w ustach. Do tego wystarczy ryż, surówka i przepyszny obiad gotowy. ... karkówka z dodatkami jest jędrna, aromatyczna i rozpływa się w ustach. Do tego wystarczy ryż, surówka i ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... sprawdzają się jako kompres na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Surówka z kapusty - kolorowo i świątecznie

... Kolorowa surówka z kapusty to świetny dodatek do obiadu w pierwszy dzień świąt. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także doskonale się prezentuje, co w tym wyjątkowym czasie jest bardzo ważne. Naprawdę warto jej spróbować. Sama się przekonaj. ...

dawno temu

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

... Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i ...

dawno temu

Krokiety z kapustą i grzybami

... Krokiety z kapustą i grzybami umm... to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu ... białej kapusty2 jajka2/3 szklanki mąkipół ...

dawno temu

Zupa z kapusty włoskiej

... Masz już dość pomidorowej i ogórkowej? Chcesz stworzyć coś nowego? Przepis na zupę z kapusty włoskiej jest więc właśnie dla ciebie. Jeśli jeszcze nie wiesz jak smakuje gruszka z pieprzem cayenne, pora to zmienić. Zaskocz wszystkich nowym ...

dawno temu

Sałatka z czerwonej kapusty

... Sałatka z czerwonej kapusty z czerwonymi buraczkami wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możesz ją podawać na zimo – jako osobne danie lub na ciepło – jako dodatek do obiadu ... goździkolej do posmarowania rondla1. Przygotowane ...

dawno temu

Żeberka w kapuście

... , a zwłaszcza z przepisem na żeberka w kapuście. To idealna potrawa, która pozwoli nam bez szwanku przetrwać zimę. ... , a zwłaszcza z przepisem na żeberka w kapuście. To idealna potrawa, która pozwoli nam bez szwanku przetrwać zimę. Żeberka na ...

dawno temu

Surówka z białej kapusty

... zatroszczymy się także o nasze portfele, ponieważ samodzielne przyrządzenie surówki wcale nie musi wiązać się z dużym wydatkiem. Nie masz pojęcia, jaką surówkę przygotować do obiadu? Nie zwlekaj i zobacz, co możesz zrobić na bazie kapusty. ... , ...

dawno temu

Powiązane Tematy