Kapusta wigilijna to proste i niezawodne danie na świąteczny stół. Wszyscy bardzo lubimy tę tradycyjną potrawę pachnącą suszonymi grzybami i specjalnym na tę okazję olejem wigilijnym. Taką kapustę gotujemy w dużym garnku, żeby starczyło na „potem”, bo przecież są jeszcze święta i chętnie ją połączymy z soczystą karkówką lub inną pieczenią. Zawsze też możemy ją zamrozić.
Składniki:
Kapusta wigilijna:
2 kg kiszonej kapusty,
15 dag suszonych grzybów,
3 cebule,
3 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
płaska łyżeczka majeranku,
¾ szklanki oleju wigilijnego,
sól,
pieprz.
Pieczona karkówka:
1,5 kg karkówki,
łyżka majeranku,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki octu balsamicznego,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Kapustę zbyt kwaśną należy wypłukać zimną wodą.
Grzyby namoczyć w wodzie na 2 godziny, następnie pokroić w paseczki.
Kapustę przełożyć do garnka, wlać wodę z moczenia grzybów, nie za dużo, żeby nie była zbyt rzadka.
Dodać pokrojone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie.
Gotować, aż kapusta będzie miękka.
Na patelni rozgrzać wigilijny olej, dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż się zeszkli.
Olej z cebulą wlać do kapusty na pół godziny przed końcem gotowania.
Kapustę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
4 łyżki oliwy z oliwek rozetrzeć z czosnkiem, majerankiem, octem balsamicznym, solą i pieprzem.
Taką mieszaniną natrzeć karkówkę, przykryć folią i odstawić na 2 godziny, następnie karkówkę przełożyć do foliowego rękawa, dodać łyżkę masła i wlać marynatę, która została na dnie naczynia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1,5 godziny.
Jak podawać?
Karkówkę podać na świąteczny stół razem z wigilijną kapustą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 80 zł |